Bintulu Port mencatatkan peningkatan keuntungan sebelum cukai bagi 1Q16

KUCHING: Bintulu Port Holdings Bhd (Port Bintulu) mencatatkan keuntungan sebelum cukai (PBT) berjumlah RM54.07 juta pada suku pertama 2016 (1Q16), lebih tinggi berbanding RM50.31 juta yang dicapai pada suku sebelumnya.

Dalam kenyataan yang belum diaudit kepada Bursa Malaysia, kumpulan itu melaporkan bahawa pendapatan operasi adalah lebih rendah sebanyak RM9.13 juta daripada RM151.03 juta yang dicapai pada 4Q15 kepada RM141.90 juta pada 1Q16.

Ia menambah, terdapat hasil yang lebih rendah direkodkan daripada pengendalian LNG, kernel sawit, bekas dan silika kuarza.

Sementara itu, hasil daripada perkhidmatan pembinaan infrastruktur konsesi diiktiraf dalam 1Q16 pada RM150.38 juta.

Kos sepadan pembinaan juga telah diiktiraf. Ini terutamanya berkaitan dengan projek pembangunan pelabuhan di Pelabuhan Perindustrian Samalaju, Bintulu Port diperhatikan.

Selain itu, katanya perbelanjaan semasa suku tahun yang dikaji adalah lebih rendah sebanyak RM6.46 juta daripada RM103.68 juta pada 4Q15 kepada RM97.22 juta pada 1Q16. Ini terutamanya disebabkan oleh kos operasi secara langsung yang lebih rendah dan kos pentadbiran yang ditanggung dalam 1Q16.

Memandang ke hadapan, Pelabuhan Bintulu mengulas bahawa persekitaran ekonomi bagi 2016 masih akan menjadi satu lagi tahun yang mencabar bagi kumpulan itu.

“Walaupun begitu, kumpulan itu menjangka dapat mengekalkan prestasinya pada 2016. pengendalian kapal dan kargo LNG masih penyumbang paling penting Bintulu Port.

“Kargo lain yang dijangka akan menyumbang secara positif ke arah pendapatan ialah minyak sawit, bekas, baja pukal dan alumina,” katanya.

SOURCE → http://www.theborneopost.com/2016/05/27/bintulu-port-records-increase-in-pre-tax-profit-for-1q16/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s