“Jangan Mudah Percaya Cerita Direka & Berita Palsu Di Laman Media Sosial”

Admin KMB dan Bintulu Info serta crew² media press freelance yang lain memberi kata pesan kpd diri admin sendiri & jua netizen² di laman media sosial supaya lebih berhati² berkongsi segala material yang ada dalam facebook,twitter mahupun sumber yg lain seperti whatsapp supaya semak info terlebih dahulu kesahihannya sebelum menekan butang “share” atau “kongsi” di ruangan facebook.
Pages yang tidak bertanggungjawab mengupload berita palsu memberi kekecohan semalam di media sosial memberi impak negatif besar kpd sjumlah bilangan besar netizen pengguna facebook di Sarawak khususnya di daerah Bintulu.

Ini merupakan screenshot pages dari individu yang tidak bertanggungjawab serta tidak berhati perut dengan mereka-reka berita palsu untuk menarik perhatian orang di laman media sosial dan berkongsi apa yg mereka postingkan. Dimohon pihak skmm dan pihak polis menyiasat individu yang mentadbir akaun pages berkenaan dan sabitkan diatas kesalahan akta yang sedia ada.Perkara sebegini mmg cukup² melampau dan mengelirukan para ribuan pengguna dilaman media sosial. Pihak Berita-Harian mengulas di laman mereka pada ptg td.


  • Khamis, 25 Ogos 2016
  • Polis Nafi Sawa Telan Wanita di Bintulu

GAMBAR ular sawa yang dikatakan menelan seorang wanita yang menjadi viral di Bintulu.

Miri: Polis menafikan laporan kes serangan ular sawa terhadap seorang wanita di Bintulu ketika mengutip sayur hutan di Sungai Plan, yang diviralkan menerusi media sosial sejak malam tadi. 

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak, Datuk Dev Kumar, berkata tiada kes itu dilaporkan di Bintulu dan ia sengaja dihebohkan di internet untuk menarik perhatian.

Justeru, saya minta orang ramai supaya tidak mudah percaya terhadap gambar atau cerita yang sengaja direka dalam internet untuk tujuan tertentu,’ katanya ketika diminta mengulas gambar yang tersebar dalam laman sosial disini, sejak malam tadi.

Difahamkan ular sawa itu menelan seorang wanita di kawasan hutan di Sungai Plan ketika sedang mencari sayur hutan di kawasan itu.

Kredit: https://m.facebook.com/bhonline/

Penulis → XY

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s