Aktivis dibawa ke Kuching bantu siasatan

REMAN: Suspek (kiri) dibawa keluar dari mahkamah selepas ditahan reman lima hari.

Suspek dipercayai kendali akaun ‘Sarawak Keluar Malaysia 2021’ direman lima hari

SIBU: Seorang aktivis yang dipercayai mempunyai kaitan dengan akaun Facebook ‘Sarawak Keluar Malaysia 2021’ yang ditahan di sini Rabu lepas diperintah ditahan reman selama lima hari oleh Mahkamah Majistret di sini semalam.

Suspek berusia 48 tahun, ditahan jam 2.40 petang Rabu lepas bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 4(1), Akta Hasutan dan Seksyen 233, Akta Komunikasi dan Multimedia.

Lebih dikenali dengan nama samaran Beng Kor, suspek akan dibawa ke Kuching bagi membantu siasatan polis berhubung kenyataan palsu  dikeluar dalam akaun Facebook ‘Sarawak Keluar Malaysia 2021’, yang turut mengaitkan Ketua Menteri, Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem.

Dalam laporan media kelmarin, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak, SAC Datuk Dev Kumar memberitahu, 13 laporan diterima polis setakat jam 3 petang Rabu lepas.

Pada tahun lepas, suspek memainkan peranan utama dalam pergerakan Sarawak for Sarawakian (S4S) telah didakwa di bawah Seksyen 249, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Suspek didakwa kerana enggan memberikan nama pengguna (Username) dan kata laluan bagi akaun Facebook miliknya kepada pihak polis berhubung komen yang dikeluar.

BorneoPost


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s